viernes, 25 de marzo de 2011

Los fotógrafos le planta cara a.... un tal Jorge Ribalta.


Quinze representants del sector de la fotografia a Catalunya han enviat aquesta setmana una carta al director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Bartomeu Marí, en la qual mostren la seva indignació per les declaracions que Jorge Ribalta, assessor del museu, va fer el dia de la signatura del dipòsit de l'arxiu Xavier Miserachs. Ribalta es va referir a l'acord signat amb les hereves del fotògraf com “el contramodel al corrupte cas Centelles: l'arxiu no es concep com una mercaderia. S'ha aconseguit sense un gran desemborsament de diners públics”.
Els professionals que han signat la carta, entre els quals els fotògrafs Colita, Pilar Aymerich, Leopoldo Pomés, Joan Colom, Toni Catany, Oriol Maspons, Manel Esclusa, els germans Català Pedersen, Paco Elvira, Consuelo Bautista i Pedro Madueño, estan totalment en desacord amb aquestes afirmacions perquè, diuen, “poden fer pensar que el desinterès de l'administració pel rescat dels arxius fotogràfics és una conseqüència de la cobdícia dels fotògrafs i/o hereus d'aquests arxius”. 
A l'ombra del cas Centelles (el Ministeri de Cultura va pagar 700.000 euros pels seus 10.000 negatius), el debat sobre la conservació del patrimoni fotogràfic continua encès. Quin valor econòmic té un fons de negatius? “Per a Ribalta, i no sé si també per al Macba, cap”, exclama Laura Terré, historiadora de la fotografia, dipositària de l'arxiu de Ricard Terré i impulsora de la carta, en la qual també hi ha les firmes del director de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, Miquel Galmes, de la dipositària de l'arxiu Julio Ubiña, Mar Ubiña, i del secretari general de la UPIFC Sindicat de la Imatge, Pere Monés. “A què es refereix l'assessor del Macba quan diu que un arxiu no es concep com a mercaderia? És o no és mercaderia un quadre, un vídeo, una instal·lació que el seu museu adquireix a canvi de diners? O està qüestionant la categoria d'obra d'un arxiu fotogràfic?”.

 A més, a parer de tots ells, no és cert que serà per al Macba una operació barata el dipòsit de l'arxiu Miserachs, sinó més aviat al contrari. “D'aquí a 25 anys, les hereves podran recuperar l'arxiu ben conservat, escanejat, analitzat, ben difós i revalorat amb una gran exposició. Tots els hereus d'un arxiu acceptaríem ràpidament aquest generós comodat.”

No hay comentarios:

Publicar un comentario