miércoles, 20 de octubre de 2010

Col.lecció ACO70, itinerancia desinteresada per tot Catalunya

ENTREVISTA A SERGI CENTELLES 


1) Quina part del fons d’Agustí Centelles es mostrarà a l’exposició del Masnou i durant quant de temps?


Una selecció  d’obres positivades dels negatius originals, que vaig positivar jo mateix fa anys, l'exposición té lloc al Masnou del 22 d'octubre fins al 28 de novembre.



2) I de cara a un futur, on s’anirà mostrant el fons? 


Aquesta exposició  a estat itinerada recientment  a Mataró i Lloret,  esta a disposició de tots els Consells Comarcals de Catalunya i diferents ajuntaments, la cedim de manera gratuïta. Tenim resposta de Vilassar de Dalt, Gandesa, l’Hospitalet de Llobregat. 


3) Quina accessibilitat té l’arxiu? Els experts el poden consultar, es mostra amb exposicions puntuals...? 


El arxiu fotogràfic històric de Agustí Centelles tots els negatius originals va ser depositat al Centro Documental de la Memoria Histórica, son propietat del Ministerio de Cultura que prepara diferents exposicions i posar tot l’arxiu a disposició de tothom al “núvol”. 

4) De tot el conflicte per la pugna de l’arxiu entre Generalitat i Estat n’ha quedat un mal regust. Quina ha estat la seva posició? 


La nostra posició  va quedar definida en una carta oberta a tota l’opinió pública que van enviar a tots els mitjans de comunicació i està penjada al nostre blog.
http://centellesosso.blogspot.com 
 

5) Però  potser una part de l’opinió pública no ho ha entès i ha determinat que han primat els interessos econòmics. 


Els interessos econòmics no han estat determinats en cap moment,  el que ha decidit l’operació a estat la manca de voluntat política de amplia difusió i màxim reconeixement institucional, les ràpides negociacions amb la Fundació Vila Casas i l’Ajuntament de Barcelona son un clar exemple de la manca d’importància del aspectes econòmics. 


6) Ha faltat sensibilitat de les institucions per preservar l’obra d’Agustí Centelles?
 

Si, exceptuant la col·locació d’una placa a la seva memòria per l’Ajuntament de Barcelona en el seu estudi del carrer Ciutat de Balaguer.  
 

7) L’obra del seu pare està tenint, al final de tot aquest procés, el reconeixement que es mereix? 


Durant el passat sis mesos hem tingut mes exposicions i reconeixements  que durant tota la vida del meu pare. 
 

8) Quins records li queden de la vessant de fotoperiodista del seu pare? 


L’honestedat, compromís, gran professionalitat,  gran humilitat i sentit de justícia i la decepció que l’únic reconeixement que va tenir en vida li va arribar l’any 1984 al rebre el Premio Nacional de Artes Plástica en Fotografía que li va concedir el Ministerio de Cultura, ell l’esperava més proper. 


9) La relació  dels Centelles amb el Maresme de quan ve? 


Els anys 30 va fer un reportatge sobre l’exportació de patates a Anglaterra. Li va plaure molt el clima i la llum d’aquesta comarca. La seva esposa volia tenir casa i hortet (el concepte del  President Macià) i la comarca del Maresme va ser el lloc escollit, tota la família Centelles viu a Premià: avis, fills i nets

No hay comentarios:

Publicar un comentario