jueves, 26 de agosto de 2010

Agustí Centelles i Ossó: un archivo vivo,útil.

Agustí Centelles i Ossó: 


un archivo vivo,útil. Y muy pronto EN LA NUBE, a disposición de todos. 




un arxiu viu, útil, indispensableI molt aviat EN EL NÚVOL, a disposició de tothom.



Paisatge Urbà restaura la inscripció de Miquel Pedrola a la Barceloneta


Actualitzat el 18.08.2010 a les 13:50
La feina de l'historiador Dani Cortijo ha tingut recompensa. La campanya que va iniciar al seu blog "Altres Barcelones" per salvar una inscripció de la Guerra Civil ha fet que l'Institut Municipal del Paisatge Urbà s'hagi decidit a restaurar-la i protegir-la.
Gràcies a una pista que van donar Josep Maria Huertas Clavería i Lluís Permanyer al programa deBarcelona TV “Barcelona ciutadans en temps de guerra”, l’historiador Dani Cortijo va aconseguir salvar “in extremis” un grafit de la Guerra Civil dedicat a un milicià republicà, Miquel Pedrola.
La pintada era al carrer de Sant Miquel, a la Barceloneta, i estava a punt de desaparèixer per uns treballs que es feien en una finca.  Com que el grafit no estava catalogat, mentre es feien les obres que podien acabar amb ell, els responsables de la rehabilitació van demanar documents que acreditessin el valor d’aquesta inscripció.
Pedrola, un jove del barri
Miquel Pedrola va lluitar al front d’Aragó en una columna del POUM. A la seva mort, els veïns del barri van rebatejar el popular carrer de Sant Miquel pel carrer de Miquel Pedrola. El franquisme va mirar d’esborrar la inscripció, però aquesta va sobreviure 40 anys. Ara els veïns de la Barceloneta celebraran la conservació d’aquesta pintada, com a testimoni mut de la història del barri.






"Actualmente esta pintada es el único vestigio que se conserva del antiguo nomenclátor de las calles de Barcelona durante la Guerra Civil junto a la ya consolidada pintada de la Plaça Sant Josep Oriol- la Plaça del Milicià Desconegut-, restaurada por el Ayuntamiento y con una placa conmemorativa", destaca Cortijo. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario